Takasbank Nedir? Takasbank’ın amacı nedir?

Günümüzde ekonomi sektöründe onlarca banka bize farklı hizmetler sunmaktadır. Ancak ne var ki bazı bankalar piyasa da adını duyduğumuz bankalardan biraz farklılık göstermektedir. Bunlardan bazıları; Takasbank, Tekstilbank, Eximbank gibi bankalardır. Peki Takasbank nedir? Bankacılık sektöründeki yeri neresidir?

Takasbank nedir? Takasbank’ın amacı nedir?

Bu bankalar verdiği hizmetlerden ötürü biraz farklı fonksiyonlara sahiplerdir. Bu yüzden vatandaşlarımız tarafından çok kullanılmadıkları için bu bankalar hakkında da fazla bir bilgiye sahip değiliz. İşte size bu yazımızda işlemleri itibariyle farklılık arz eden Takasbank’ı anlatacağız.

Takasbank kimin?

Takasbank kimin sorusu için öncelikle İMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) olmak üzere toplam 104 üyesi tarafından ortak olunan bir bankadır diyebiliriz. Banka yapısı itibariyle herhangi bir mevduat kabul etmemektedir. Bankanın en büyük ortağı İMKB olmakla birlikte diğer ortakların hissesi % 5’i geçememektedir. Biraz daha detaylandırmamız gerekirse Takasbank, bir nevi sermaye piyasasındaki Merkez Bankası diyebiliriz.

Bankanın gösterdiği faaliyetler ise; takas işlemleri ve saklama işlemleridir. Aynı zamanda Takasbank, sermaye piyasasının ihtiyaç duyduğu nakit parayı sağlamakla birlikte, para piyasası ile sermaye piyasası arasındaki bağlantıyı da kurmaktadır.

Ayrıca T.C. Merkez Bankası ile Takasbank arasında gerçekleştirilen protokol ile birlikte; EFT sistemi kurulmuş ve aracı kurumlar tarafından EFT işlemlerinin yapılması mümkün hale getirilmiştir. Banka sayesinde piyasa likidite ihtiyacını istediği zaman karşılayabildiği için likidite konusunda problem yaşanmamaktadır.

Takasbank’ın gelirleri nelerden oluşur?

Takasbank’ın gelirlerine göz attığımızda; müşterilerden saklama karşılığında aldığı ücretler ( Toplam gelirlerin % 8,4 ‘ü ), fon yönetiminden sağlanan gelirler ( toplam gelirlerin % 62,3 ‘ü ) ve bankacılık hizmetinden sağlanan ( toplam gelirin % 29,3’ü ) gelirleri mevcuttur. Bankanın 300 civarında personeli bulunmakla birlikte, 1,3 katrilyonluk günlük işlem hacmi de bulunmaktadır.

Banka İMKB üyelerine uygun faiz oranlarıyla kredi de sağlamaktadır. Aynı zamanda bankalar mevduatlarını Takasbank‘ta değerlendirerek kısa vadede fon sağlamakta ve nakde ihtiyaç duydukların da varlıklarını elden çıkarmadan hızlı bir şekilde değerlendirmelerine imkân sağlanmaktadır.
Takasbank’ın müşteri potansiyeli borsada yaşanan hareketliliklere göre değişse de devamlı olarak yaklaşık 2 milyon müşterisi bulunmaktadır.

Takasbank, nakde ve menkul kıymete takas imkanı sağlarken, borçlanma aracı, pay, yurt dışı sermaye piyasası aracı, kıymetli madenler ve türev araçlar ile ilgili olarak yapılacak işlemleri hızlı ve güvenli bir şekilde yapmasından dolayı sıkça tercih edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir