Posta Çeki Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?

Posta çeki hesabı, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından kullanıma sunulan bir üründür. Bu çek hesabının asıl amacı, 2004 yılında kurulan PTT Bank aracılığıyla para transferi konusunda vatandaşlara cüzzi miktarlarla hizmet vermektir. Ancak genellikle PTT posta çeki ile IPC arasındaki fark tam olarak anlaşılmamaktadır. Bu nedenle alt başlıklardan posta çeki hesabı nedir ve interaktif posta çeki ile arasında ne fark vardır incelemenizi öneririz…

Posta Çeki Hesabı Nedir? Ne İşe Yarar?

Posta çeki hesabı; PTT Bank bünyesinde açtırılabilen bir hesap türüdür. Hesap sahibinin para gönderme, alma, mevduatını muhafaza etme ve istediği zaman PTTmatikler’den para çekebilmesini sağlamaktadır. Ayrıca çek hesabıyla birlikte gönderilen banka kartıyla da, anlaşmalı iş yerlerinden alışveriş yapılabilmektedir. Diğer bir sistem ise IPC’dir. Peki, IPC yani Ptt interaktif posta çeki hesabı nedir ve ne işe yarar?

İnteraktif Çek Hesabı Nedir?

Ülkemiz çapında hizmet vermeye başlayan PTT Bank, posta çeki hesabı hizmetini bir adım daha ileriye taşıyarak IPC sistemini aktif etmiştir. Bu sistem PTT’den çek hesabı açtıran müşterilerin “Online işlemler” bölümünden yararlanarak, tüm bankacılık işlemlerini internet üzerinden yapabilmelerini sağlamaktadır.

İnteraktif posta çeki hesap türünün asıl amacı; internet kullanım oranını arttırarak şubelerdeki yoğunluğun önüne geçmek ve teknolojinin sunduğu imkanlarla müşteri memnuniyetini arttırmaktır.

PTT Posta Çeki Hesabı Nasıl Açılır?

PTT posta çeki hesabı açma için kabul işlemi ilk etapta yalnızca şubelerden gerçekleşmektedir. İlerleyen dönemlerde belki farklı kanallardan da posta çeki başvurusu yapılabilir. Ancak şimdilik herhangi bir PTT Merkezine giderek, aşağıda listelenen belgelerle birlikte çek hesabı açtırmanız gerekmektedir.

TL, Euro ya da USD cinsinden hesap açtırabiliyorsunuz. IPC hesabı açma işlemleri sırasında bir kereye mahsus olmak üzere tarafınızdan güven akçesi istenmektedir. Bugün itibariyle TL hesabı için güven akçesi 5,00 lira olup, hesap kapatıldığında mudiye geri ödenmek üzere alınmaktadır.

Söz konusu ücretle birlikte tamamlamanız gereken iki işlem vardır. Bunlardan ilki gerekli belgeler, ikincisi ise hesap açma başvuru formudur. Posta Çeki hesabı açtırmak için gerekli belgeler aşağıda listelenmektedir. Başvuru sahibinin gerçek kişi ya da tüzel kişi olmasına göre değişkenlik gösteren bu belgeleri ilgili konu başlığından inceleyebilirsiniz.

ÖNEMLİ: Para transferi ve ödemeler gibi işlemlerinizi internet üzerinden yapmak istiyorsanız, başvuru esnasında PTT interaktif posta çeki (IPC) sisteminin aktif edilmesini istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Aksi halde adınıza yalnızca Posta Çeki Hesabı açılacağı için PTT Online İşlemler servisini kullanarak, internetten işlem yapamazsınız.

5 Adımda Çek Hesabı Açtırabilirsiniz!

  1. En yakın şubeye giderek IPC hesabı ya da internet üzerinden de işlem yapabilmek için interaktif posta çeki açtırmak istediğinizi belirtiniz.
  2. Ürün türüne bağlı olarak tarafınıza verilecek olan başvuru formunu doldurunuz.
  3. Kişilik türüne göre hazırladığınız başvuru evraklarını teslim ediniz.
  4. Hesabınızda kalacak olan 5 TL güven akçesini ödeyiniz.
  5. Görevlinin sunacağı ipç sözleşmesini imzalayarak teslim ediniz.

Bu işlemleri yapabilmek için ülkemizdeki tüm postane şubelerini kullanabilirsiniz. Ayrıca PTT ipç hesabı açma başvurunuz onaylandığında tarafınıza SMS ile bilgilendirme yapılacaktır. Bu bilgilendirme SMS’i aynı zamanda PTT ipc şifresi alma sonrasında online işlemler bölümüne giriş yapabilmeniz için gönderilen bir mesajdır.

posta çeki hesabı açtırmak için gerekli belgeler

İnteraktif Posta Çeki Hesabı Açtırmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Gerçek Kişiler İçin PTT Posta Çeki Başvuru Evrakları

  • TC uyruklu ise nüfus cüzdanı, pasaport ya da T.C. sürücü belgesi.
  • Yabancı uyruklu ise ikametgah belgesi ya da pasaport talep edilmektedir.

ÖNEMLİ: Posta çeki hesabınızın açılışından sonra tarafınıza gelen ipç şifresini değiştirme konusunda zorluk yaşıyorsanız, PTT İnternet Bankacılığı Şifre Alma Değiştirme makalesini incelemelisiniz. Bu makalede ipç şifresi değiştirme ile ilgili kullanıcıların tüm sorularına cevap verdik. Ayrıca PTT Bank ile görüşecek sorunun neden kaynaklandığını ve nasıl çözüleceğini de, ilgili konuda kapsamlıca aktardık.

Ticaret Siciline Kayıtlı Kişiler İçin Başvuru Belgeleri

posta çeki hesabı
  • Tüzel kişilik ise Gelir İdaresi Başkanlığınca düzenlenen Vergi Levhası ile Ticaret Odası tarafından düzenlenen sicil kayıt sureti olarak da bilinen Ticaret Odası Faaliyet Belgesi.
  • Tüzel kişiliği temsil etmeye yetkili kimselerden interaktif posta çeki için; Şirketi temsile yetkili kişinin noter onaylı İmza Sirküleri. İlaveten nüfus cüzdanı, pasaport ya da T.C. sürücü belgesi istenmektedir.
  • Temsile yetkili kişinin yetkilendirdiği kimseden ise ipc açtırabilmesi için; nüfus cüzdanı, pasaport ya da T.C. sürücü belgesi ile yetki durumunu gösteren noter onaylı Vekaletname talep edilmektedir.

Vakıfların Posta Çeki Hesabı Açtırmaları İçin Gerekli Belgeler

  • Vakıftan; çek hesabı açılabilmesi için vakıf senedi ile Vakıflar Genel Müdürlüğünce düzenlenen kayıt numarasının yer aldığı yazı istenmektedir.
  • Vakfı temsil etmeye yetkili kişiden; noter onaylı imza sirküleri ile nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ya da pasaport belgesi.
  • Vakfı temsile yetkili kimsenin yetkilendirdiği kişiden posta çeki hesabının açılması için; yetki durumunu gösteren noter onaylı Vekaletname ile nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ya da pasaport belgelerinden biri istenmektedir.

Yukarıda sıralanan kişiliklerden farklı bir kişiliğe sahipseniz ve PTT posta çeki başvurusunda bulunmak istiyorsanız, yorum bölümüne sahip olduğunuz kişiliği belirterek araştırılmasını isteyebilirsiniz. Bu kişiliklerden farklı bir kişiliğe sahip olanlar için kurumun 65869177-399-E.17993 sayılı dosyasında da belirtildiği gibi Ptt ipç hesabı açtırmak için gerekli belgeler değişkenlik gösterebilir!

Bu sayfada PTT posta çeki hesabı ve interaktif posta çeki ile ilgili konuları kaleme aldık. Ptt ipç hesap türüyle alakadar kurum, herhangi bir yeniliğe giderse yazı güncellenecektir. PTT interaktif posta çeki konusunda takıldığınız yerler olursa bize iletebilirsiniz. En kısa sürede sorularınıza detaylı yanıtlar verilecektir…

Posta Çeki Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?” Konusu İçin 4 Yorum

  1. Merhabalar, çek hesabı açtırmak için formu PTT mi veriyor Selin Hanım? Yani şubeye gidip posta çeki hesabı açtırmak istiyorum demek yeterli oluyor mu?

    1. Merhaba Faruk Bey, evet interaktif posta çeki hesabı açtırmak istiyorum dediğinizde yetkili personel doldurmanız için size bir form verecek. İstenilen bilgileri forma yazdıktan sonra 5 lira ücret ödeyerek PTT posta çeki hesabı açtırabilirsiniz.

  2. posta çeki hesabıyla kızılaya bağış yapmak istiyorum yardımcı olurmusunuz

    1. Merhabalar, öncelikle sizi fikrinizden dolayı canı gönülden tebrik ederim. Kızılay posta çeki hesabı numarası 2868’dir. Tüm şubelerden Kızılay posta çeki hesabı numarasına bağış yapabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir