Ekonomiye çok boyutlu bakmak, farklı pencerelerden incelemek ve değerlendirmek çok önemlidir. Bazen alışılageldik durumlarında ve pek çok şeyi gözden kaçırmaya sebebi olduğunu unutmayalım. Öncelikli olarak ölçek ekonomisini değerlendirmek ve bu konuda gelişmeler nasıl yapılır onu araştırmak büyük önem taşıyor. Ölçek ekonomisi nedir sorusunun alt başlığını irdeleyelim.
Ölçek Ekonomisi Nedir?
Reel yani üretimi baz alan bir sektöre girişim hesaplandığı zaman, işçi sayısı, maliyetler ve üretim arasında yapılan hesaplamalarda ne gibi avantajlar sağlanır, bunların ortaya konması önemlidir. Elbette öncelikle prosesler(süreçler) üzerinde çalışmalar yapılarak ne gibi iyileştirmeler ortaya konabilir bunu hesaplamak gerekiyor.
Ölçek Ekonomisi Nasıl Geliştirilir?
İş etüdüne göre örnekleme, süreçler ve değerlendirmeler yardımı ile birlikte verimliliği artıracak çözümler, çağın gereği ve ekonominin mecburiyeti haline gelmiştir. Zaman kayıplarını ortadan kaldırarak verimliliği biraz daha artırabilecek şekilde baştan ayarlama yapabilmek, işçilik maliyetlerini daha uygun koşullarda çekecektir. Bunun ise sürekli bir kazanç olarak, hem günlük hem aylık hatta yıllık üretimlere yansıyan bir avantaj olarak kendini göstermesi mümkündür.
Ölçek ekonomisi örneği
Burada rakamlarla örnek verecek olursak 100 kişinin çalıştığı bir firmada % 5’lik bir performans artışı sağlamak, üretim bazında verimliliği % 5 artıracaktır. Bunun 100 işçinin oranı olarak baktığımızda beş işçinin maliyetsiz olarak çalışmasına denk geldiğini söyleyebiliriz. Bunun aynı zamanda üretim rakamı olarak da bir yüzde farkı ile avantaj sağladığını görebiliriz. Her şekilde işletmelerin daha verimli hale gelmesinde ölçek ekonomisi önemli vazifeler üstlenmiş, sonucunda başarılı olmuş bir yöntem olarak dikkat çekmektedir.
Esasında işletmede yer alan proseslerin değerlendirmesi yapılarak, ergonomi, düzen ve sağlıklı çalışma ortamlarında işe dâhil edilmesiyle birlikte, kendiliğinden performans artışı ortaya koyacak çalışmalar ve süreçler zaten karşımıza çıkacaktır. Pek çok işletmenin hem verimliliği arttırmak hem de maliyetleri en asgari düzeyde tutmak için ölçek ekonomisi yöntemini zorunlu olarak kullandığını söyleyebiliriz.
Ölçek ekonomisinin etkileri nelerdir?
Düzenleme hangi sektörde yapılmak isteniyorsa, o sektörde uzmanlaşmış olan ekipler kurmak ve işi sadece profesyonelce verimliliği arttırmak olan uzmanlardan faydalanmak, firmalar adına iyimser bir tablo oluşturmak için gereklidir.
Esasen bu tür çalışmalarla, ulusal ve uluslararası rekabet ortamında ayakta kalmak daha kolaylaşacaktır. Aksi takdirde maliyetleri düşünemeyen pek çok firmanın çöküşünü veya piyasadan kayboluşunu izlemek üzücü de olsa karşımıza çıkan bir durum olabilir.
Ülke ekonomisi için, daha doğrusu gelişmekte olan ekonomiler için ölçek ekonomisi önemli bir kriterdir. Belirli konulara uzmanlaşmış ülkelerin ana ekonomi sektörlerinde ölçek ekonomisi uygulamaları öne çıkmaktadır.