Nakit ihtiyacını bankadan kredi alarak gidermek isteyen kişiler konu hakkında birçok soru sormaktadır. Bu sorulara verilecek cevaplara göre hareket etmek kredi başvurusu sürecini olumlu etkileyecektir.
1) Kredi Çıkar Mı?
Günümüzde kredi almak için bankaya başvurmak isteyen kişilerin sordukları ilk soru bana kredi çıkar mı sorusudur. Öncelikle şunu belirtelim ki 18 yaşını dolduran herkes kredi başvurusunda bulunabilir ancak sonucun olumlu olması için sabit gelirinizin olması, gelirinizin taksitleri karşılaması ve kredi notunuzun belirli bir seviyede olması gerekmektedir.
2) Yıllık Maliyet Oranı Nasıl Hesaplanır?
Kredinizin olumlu sonuçlanması durumunda banka tarafından tüm masraf, faiz ve vergiler toplanarak yıllık maliyet oranı çıkarılır. Bu oranın hesaplanmasında yıllık faiz oranının tüm masraflara eklenmesi etkilidir. Bu şekilde tüm maliyet oranı ortaya çıkarılmaktadır.
3) Konut Kredisi İçin Peşinat Zorunlu Mu?
Kredi başvurusu yapan kişiler için konut kredisi oldukça önemlidir. Ev almak isteyen kişilerin başvurduğu bu kredide banka tarafından evin değerinin %80’lik kısmı kredi olarak verilir. Kalan %20’lik tutar krediye dahil edilmemektedir.
4) Kredi Başvurusunda Ne Kadar Gelir Gösterilmelidir?
Günümüzde kredi almak için bankalara gelir beyanında bulunmanız gerekmektedir. Bu gelirin kabul edilmesi için kayıtlı olması zorunludur. Yani varsa kire geliriniz veya tüm ek gelirlerinizi kayıtlandırarak daha fala kredi çekebilirsiniz.
5) Ne Kadar Kredi Çekmem Mümkündür?
Bankaların ihtiyaç kredileri konusuna başvuran kişilerin sorduğu en güncel soru, ne kadar kredi çekebilirim sorusudur. Bu konu, başvurduğunuz bankaya ve gelir durumunuza göre değişir. Yine de bankalar taksit tutarının gelirinizin %50’sini geçmemesine özen göstermektedir. Ziraat Bankası’ndan ne kadar kredi çekebilirim diye merak ediyorsanız aşağıdaki konu başlığında bulabilirsiniz…
6) Kredi Maliyeti Kalemleri Nelerdir?
Nakit ihtiyacı olanlar bankaların ihtiyaç kredileri konusuna başvurduğunda dosya masrafı, çekilen kredi türüne göre sigorta çeşitleri, varsa ipotek ve ekspertiz ücretleri ve toplam maliyeti toplanarak ödeme planı çıkarılmaktadır.
7) Kredinin Onaylanma Süresi Ne Kadardır?
Güncel kredilerden birine kredi başvurusu yapan kişiler onaylanma süresini merak etmektedir. Onaylanma süresi kredi çeşidine göre farklılık göstermektedir. Örneğin ihtiyaç kredisinde onay genellikle 1 günken konut kredisinde onay süresi 4 güne çıkabilmektedir.
8) Kredinin Toplam Faizi Nasıl Hesaplanır?
Kredi almak için bankalara başvuran kişiler faiz konusunu iyi incelemelidir. Bunun için banka tarafından vade boyunca ödenecek faiz miktarının belirlendiği kısma dikkat edilmelidir. Bu sayede ödeyeceğiniz toplam faiz miktarının hesaplanma oranını görebilirsiniz.
9) Erken Ödeme Cezası Nedir?
Kredinin geri ödenmesinde aylık gelirinizi iyi hesap ederek başvuruda bulunmanız talep edilmektedir. Bankalar tarafından kredi ödemesine birkaç ay sadık kalmamanız durumunda sözleşmede yer alan cezai yaptırımlar uygulanabilmektedir. Bunlardan biri de erken ödeme cezasıdır ve genellikle konut kredilerinde bu yola başvurulmaktadır.
10) Kredi Notu Kredi Başvurunu Etkiler Mi?
Bankaların ihtiyaç kredileri ve diğer krediler arasında tercih yapacak olan kişiler kredi notunu iyi hesaplamalıdır. Kredi notu, bankacılıkla ilgili tüm işlemlerde onay sürecini etkilemektedir. Bu nedenle kredi notunuzun bilgisini alarak hareket etmenizde fayda vardır. Kredi Başvuru Yapacaklara Özel 10 Tavsiye başlıklı makalemiz için yazının üzerine tıklayınız…