Devalüasyon Nedir Neden Yapılır?

Devalüasyon bir ülkede hükümetin aldığı karar ile para biriminin dövize karşı değerinin düşürülmesi olarak bilinmektedir. Böyle bir açıklama yaptığımız zaman ilk olarak insanların aklına gelen şey, en doğal olarak bir anda insanların daha fakirleşmesi olarak yorumlanabilir. Elinizdeki para ölçekli tüm yatırımlar ve gayrimenkullerin de aynı zamanda bu değer kaybından etkilendiğini söylemek mümkündür. Devalüasyon nedir sorusunun cevabı için daha detay bilgiler gerekiyor.

Devalüasyon nedir? Ekonomi için devalüasyonun anlamı nedir?

Zor durumda kalmadıkça ve gerekli olmadıkça bir hükümetin devalüasyon kararı alması çok zor bir olaydır. Ancak ekonomik şartlar yerine getirilmediği zaman mecburiyet karşısında bu işlemin devreye sokulduğu bilinmektedir.

Devalüasyon Neden Yapılır?

Devalüasyon yapılan ülkede, ithalat ve ihracat ile dış piyasaya ile bağlantılı olan işletmelerin ihracat konusunda alacaklarının değerlenmesi bir avantaj gibi görülebilir. Yine de genel olarak baktığımız zaman ülkenin tamamında denize karşı ülkenin para biriminin değer kaybetmesi genel anlamda insanların para kaybetmesiyle eşdeğer bir durumdur.

Devalüasyon örneği

Yurt dışına ticareti bağımlı olan pek çok ülkenin başta elektronik ve benzeri ürünler olmak üzere alım gücünün devalüasyon oranınca yükseleceğini çok iyi hesaplamak gerek. Örneğin % 50 devalüasyon yaşandığında bu direkt olarak ithal edilen ürünlerin yüzde 50 fiyat artışını gösterecektir. Onun da alım gücüne olumsuz şekilde etki yaptığını söylemek yanlış bir tespit olmayacaktır.

Daha önceki yıllarda ülkemizin de birkaç kez buna benzer tecrübeleri yaşadığı bilinmektedir. Bir anda yükselen döviz fiyatları ve alınan devalüasyon kararıyla birlikte, pek çok işletmenin de iflas ettiğini biliyoruz. Özellikle döviz ile borçlanan işletmelerin elindeki kendi para birimine bağlı değerlerinin bunu karşılamaması,iflasın da temel sebebini oluşturmaktadır.

Devalüasyonun olumsuz etkileri

Üretim konusunda kendine güvenen ülkelerin bu tip uygulamaları daha hazırlıklı olduklarını söyleyebiliriz. Özellikle ürün bazında dışa bağımlılık söz konusu ise devalüasyon bütün halkı aynı anda olumsuz şekilde etkileyecektir.

Eğer yurt dışından gelen ürünlerin benzerleri ülke içerisinde üretiliyorsa, yerli üretime yönelmek buradaki zararı en asgari düzeye düşürebilir. Hem iç piyasanın canlanması ve üretimin hareketlenmesi hem de daha uygun fiyatlı seçenekler aslında bu konuda çare olarak görülmüştür. Her şekilde artısı ve eksisi ortaya konsa da devalüasyon bir ülke ekonomisi için insanların yaşamak istemeyeceği bir durum olarak açıklanabilir. Bir gün içerisinde borcunuzun % 50 veya daha fazla artmasını elbetteki istemezsiniz. İşletmeleri bırakın, ailelerin bile bireysel iflası yaşadığı bir dönem devalüasyon ile birlikte ekonomiye çok büyük zararlar vermiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir