Varlık fonuna devredildi ne demek son zamanlarda haberlerde varlık fonu ile ilgili pek çok haber görüyoruz. Devlet bünyesindeki pek çok önemli kurum ve şirket kısa bir süre içerisinde varlık fonuna devredildi. Varlık fonuna devredilen kurumlar ile ilgili detayları aşağıdaki konu başlıklarından inceleyebilirsiniz…
Ziraat bankası varlık fonu devri edilen kurumlardan sadece bir tanesi. Ziraat Bankası ile birlikte; Ziraat Bankası, Borsa İstanbul, Botaş, Türk Telekom, Milli Piyango, BİST, PTT, Şans Oyunları, At Yarışları, THY gibi pek çok kurumu sıralayabiliriz. Peki, tüm bu önemli kurumlar ve Ziraat Bankası neden varlık fonuna devredildi? Varlık fonu yönetimi kim tarafından yapılıyor? Varlık fonuna devredildi ne demek oluyor?
Varlık Fonuna Devredildi Ne Demek?
Ziraat bankası varlık fonu devri yapılan kurumlar arasında olması pek çok ekonomist ve vatandaş tarafından dikkat çeken önemli bir ayrıntı. Devlete bağlı pek çok kurum için varlık fonuna devredildi deniyor. Peki varlık fonuna devredildi ne demek ?
Varlık fonu esasında bazı ülkelerin, bütçe fazlalığı ile oluşturdukları bir fondur. Türkiye’de kendi bünyesinde Türkiye varlık fonuna sahiptir. Varlık fonu eskilerden beri uygulanan bir çeşit finansal kaynaktır. Bu finansal kaynağın amacı devlet bünyesindeki özel yada %100 devlete ait olan kurumlar, şirketler de dahil olmak üzere, tüm kamusal şirketlerin ve kurumsal uzun vadede daha iyi ve sağlam bir ekonomik alt yapıya sahip olmasını sağlamaktır. Varlık fonu yönetimi yine devlet bünyesinde, tarafsız bir kurum yada şirket tarafından yapılmalıdır.
Varlık Fonu Yönetimi Hangi Kurum Yapıyor?
Varlık fonu yönetimi ilgili fonun işletilmesi ile ilgili tüm işlemleri kapsar ve bu işlemler siyasi tarafsız ve aynı zamanda da yine devlet bünyesindeki bir kurum tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu görev genellikle merkez bankasına verilir. Çünkü merkez bankasının hiç bir siyasi duruşa yatkınlığı yada ayrıcalığı söz konusu olmaz.
Ziraat bankası varlık fonu ve PTT varlık fonu gibi tüm kurumların, şirketlerin varlık fonları genellikle merkez bankası tarafından işletilmektedir. Bu yazımızda varlık fonuna devredildi ne demek sorusunu ele aldık. Bu fon devlet bünyesindeki çeşitli kurumların uzun vadede ekonomik alt yapısını güçlendirmeyi amaçlayan ve dolayısıyla hizmet kalitesini arttıran bir fondur.