PTT fatura ödeme konusunda yaklaşık 15 yıldır vatandaşlara hizmet vermektedir. Kurum, iştiraki olan PTT Bank aracılığıyla elektrik, su, cep telefonu faturalarından SGK ödemelerine kadar birçok şirketin tahsilat işlemlerini yürütmektedir. Bu sayfada PTT’den hangi faturalar ödenir, ödeme işlemi nasıl yapılır ve PTT fatura ödeme ücretleri 2020 yılında ne kadar oldu öğrenebilirsiniz.
PTT Fatura Ödeme Ücretleri
Güncel borçlarınızı ve geçmişe dönük birikmiş fatura borçlarınızı postanelerden ödeyebilirsiniz. PTT fatura ödeme ücreti her bir işlem için 2 TL’dir. Ancak Pttcell fatura tahsilatlarında işlem ücreti alınmamaktadır. Çek hesaplarından otomatik ödeme için talimat verilmesi durumunda da, tüm fatura ödemeleri masraf kesilmeden yapılmaktadır.
Ayrıca anlaşmalı belediye başkanlıkları adına su faturası tahsilatlarında ve doğalgaz işlemlerinde bazı kurumların adına yapılan tahsilatlarda, PTT fatura ödeme ücreti almamaktadır! Ücret alınmayan anlaşmalı kurumların listesini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.
SGK tahsilatları ise tüm postanelerden ücretsiz olarak yapabilmektedir. Ayrıca PTT’ye ait ATM’leri kullanarak, fatura bazlı tüm kurum tahsilatlarını 1 TL’ye gerçekleştirebilirsiniz.
PTT Fatura Ödeme Nasıl Yapılır?
Ülkemizde dört bine yakın postane şubesi bulunmaktadır. PTT fatura ödeme işlemlerinizi bu şubelerden gerçekleştirebilirsiniz. Şubeye gitmek için vaktiniz yoksa İPC sistemi sayesinde internet üzerinden faturalarınızı ödeyebilirsiniz. Ayrıca 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet saplayan Pttmatiklerden de, anlaşmalı işyerlerine ait faturalar ödenebiliyor.
Pttmatiklerden Kartsız Fatura Ödeme
Giriş tuşuna basarak PTT’den fatura ödeme işlemine başlayın. Karşınıza çıkan menüden “Anlaşmalı Kurumlar/Fatura Tahsilatı” seçeneğine basın. Kimlik numaranızı yazdıktan sonra devam ediniz. Ödeyeceğiniz fatura grubunu seçin ve faturanın kayıtlı olduğu ilin plakasını girin. Sonraki adımda dağıtıcı firmayı seçerek, faturada yazan sözleşme hesap numarasını yazın.
Ekranda çıkan fatura bilgilerini kontrol edin. Bilgiler doğru ise “Nakit Ödeme” bölümüne basın. Uyarılar sayfasında “Devam” butonuna basarak, fatura ücretini para haznesine yerleştirin. Sırasıyla “Devam” ve “Onaylıyorum” tuşlarına basın. PTT fatura ödeme işleminiz gerçekleştirildikten sonra para üstünüzü almayı unutmayın.
İnternetten PTT Fatura Ödeme
Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü müşterileri, on-line ödeme yöntemiyle şubelerden ve zamandan bağımsız olarak faturalarını ödeyebiliyorlar. Peki, internet üzerinden online bir şekilde PTT fatura ödeme nasıl yapılır?
Online fatura ödeme için öncelikle posta çeki hesabı açtırmalısınız. Başvurunuz esnasında IPC sistemini aktif olarak kullanmak istediğinizi belirtmelisiniz. Hesap açılışından sonra ipç şifresi alarak, İnteraktif Posta Çeki Hesabı’nız aracılığıyla faturalarınızı yer ve zamandan bağımsız olarak istediğiniz an ödeyebilirsiniz. İlginizi çekebilir: PTT İPÇ Şifresi Nasıl Alınır?
PTT’den Hangi Faturalar Ödenir?
- Su tahsilatı ve kartlı su satışı
- Özel Telekom/İnternet tahsilatları
- Elektrik fatura ödemesi
- Türk Telekom İnternet ve Türk Telekom haberleşme araçlarına ait faturalar
- SGK tahsilatları
- Cep telefonu fatura ödemesi
- Doğalgaz tahsilatı ve kartlı doğalgaz satışı
- Vergi ve ceza tahsilatları
- Harç ödemeleri
- Bireysel emeklilik ve sigorta ödemeleri
- Avon tahsilatları
- Tüketici kredisi taksit ödemesi
- Digiturk tahsilatları
- Oriflame Kozmetik tahsilatları
PTT Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir?
Posta çeki hesap sahipleri, çek hesaplarından otomatik ödeme talimatı vererek masrafsız bir şekilde faturalarını ödeyebiliyorlar. Sizde bu avantajdan yararlanarak, her bir işlem için 2 TL ücret ödemekten kurtulabilirsiniz. PTT otomatik ödeme talimatı nasıl verilir kısaca özetleyelim…
Şubelerden bir defaya mahsus İnternet Bankacılığı Hizmet Sözleşmesi imzalayarak, adınıza posta çeki hesabınızı açtırıyorsunuz. Bu hesabı interaktif kullanıma açtırıyorsunuz. Ardından internet bankacılığına girerek hesabınızdan otomatik ve periyodik bir şekilde faturalarınızın ödenmesi için talimat veriyorsunuz. Posta Çeki Hesabı Nasıl Açılır sayfasını inceleyerek, bu işlem için tarafınızdan istenilecek olan belgeleri öğrenebilirsiniz.
PTT Fatura Ödeme Ücreti Alınmayan Kurumlar
Aşağıdaki anlaşmalı belediye başkanlıkları adına su faturası tahsilatları, PTT fatura ödeme ücretleri kapsamında alınan 2 TL ücretten muaf tutulmaktadır.
Aşağıdaki doğalgaz dağıtım şirketlerinin aboneleri, PTT fatura ödeme ücreti kesilmeden işlem yapabilirler.
Ptt fatura ödeme ücretleri 2020 yılı içerisinde kurum tarafından değiştirilirse, bu sayfa güncellenecektir. Online fatura ödeme imkanınız yoksa bu linkten size en yakın postaneyi öğrenerek, mesai saatleri içerisinde şubeden işlem yapabilirsiniz. Ancak hem zamandan tasarruf etmek, hem de şubelerdeki yoğunluktan dolayı oluşan uzun kuyruklarda sıra beklememek için posta çeki hesabı açtırmanızı öneririz. Üstelik bu hesap üzerinden otomatik ödeme talimatı vererek, PTT fatura ödeme ücretinden de kurtulabilirsiniz!