Türkiye et tüketiminin bir hayli yaygın olduğu ülkeler sıralamasında yer alıyor. Yılın neredeyse her mevsiminde ete olan talep azalmazken, Kurban bayramlarında et tüketimi çok daha üst noktalara ulaşıyor. Bu dönemde canlı hayvan pazarında ciddi bir hareketlenme yaşanıyor ve bazı dönemlerde talebe yetişilemediği için canlı hayvan ithalatı dahi yapılabiliyor. Tüm bu gelişmeler bir bütün olarak değerlendirildiğinde Türkiye’de besi çiftliklerinde daha fazla ihtiyaç olduğu gerçeği gün yüzüne çıkıyor. Zira devlet de bu yönde araştırmalar yaparak hayvancılık sektörünün büyümesi ve bu alanla ilgilenen kişi sayısının artması yönünde çeşitli girişimlerde bulunuyor. KOSGEB Hibe Kredi ile besi çiftliği kurma yazımızla girişimcilere yol gösterici bilgiler vermeyi umuyoruz.
Hayvancılık İçin KOSGEB’ten Hibe Kredi İmkanı
Devlet girişimlerinden biri de KOSGEB hibe kredisi ile besi çiftliği kurulmasına olanak tanımasıdır. Hayvancılığın daha yaygın bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için hibe kredi imkanları ya da faizsiz kredi olanakları ile devlet teşviki yapılıyor. Devlet hibe krediler ve faizsiz krediler alanında sadece KOSGEB kurumunu yetkili kıldığından besi çiftliği kurmak ya da hayvancılık ile uğraşmak isteyenler rotasını bu kuruma çevirmelidir. Peki, KOSGEB hibe kredisi için nasıl bir prosedür çerçevesinde hibe kredi olanağından faydalanılmasını sağlıyor?
Öncelikle besicilik sektöründe faaliyet göstermeyi hedefliyor olmanız gerekiyor. Koyun, keçi, sığır, kümes hayvanları kısacası hangi hayvanları yetiştirmek istediğinize bağlı olmaksızın KOSGEB hibe hayvancılık kredisi başvurusu yapabiliyorsunuz. Bu olanaktan faydalanabilmek için mutlaka büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmanız gibi çeşitli kaideler yok. Fakat alacağınız hibe kredinin oranı söz konusu olduğunda durum değişebiliyor.
KOSGEB Hibe Kredi ile Besi Çiftliği Kurma İçin Gerekenler Neler?
Eğer siz de hibe kredi kullanarak hayvan yetiştiriciliği faaliyetinde bulunmak istiyorsanız, devlet tarafından zorunlu kılınan bir prosedürü izlemeniz gerekir. Konuya dair daha fazla bilgi edinmek, daha doğru adımlar atmanızı sağlayacak. Öncelikle KOSGEB resmi web sitesi olan www.kosgeb.gov.tr adresine tıklayarak bir kayıt işlemi yapmanız gerekir. Kurumun internet sitesinde yer alan veri tabanına bilgilerinizin kaydedilmesi, tarafınızın kredi almaya uygun olup olmadığının incelenmesi için zorunlu bir adım.
KOSGEB Hibe Hayvancılık Kredisi Başvurusu
Hakkınızda yapılacak basit bir araştırma sonrasında hibe kredi almaya engel bir durumunuz yok ise KOSGEB hibe hayvancılık kredisi başvurusu için müracaatta bulunabilirsiniz. Ancak sadece kurumun resmi web adresine kayıt yapmanız yeterli değil. Aynı zamanda kurumun Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi kursuna da katılmanız gerekiyor. Yaşadığınız kentte eğitime katılabilirsiniz. Sertifika alabilmek için % 80 oranında devamlılık gerekiyor. Eğitim sonunda sertifika almaya hak kazananlara KOSGEB tarafından girişimcilik sertifikası veriliyor. Hem hibe kredi hem de faizsiz kredi olanaklarından faydalanabilmeniz için bu sertifikaya sahip olmanız gerekir.
KOSGEB Hayvancılık Hibe Kredisi Ne Kadar?
KOSGEB tarafından sunulan besicilik ve hayvancılık hibe kredi oranları, sunduğunuz projeye bağlı olarak değişebiliyor. Ancak belirli üst limitler mevcut olduğundan alabileceğiniz kredi de bu oranlarla sınırlandırılıyor. Kosgeb hayvancılık hibe kredisi ne kadar şu şekilde açıklayalım: İşletme kuruluşu için kurumdan 3 bin TL hibe kredi alınabilir. Alet ve ekipman desteği olarak da 15 bin TL’ye kadar çıkabilen bir kredi olanağından faydalanabilirsiniz. Eğer mevcut işletmenizi büyütmek istiyorsanız bu durumda 12 bin TL’ye varan bir destek kredisi kullanabilirsiniz. Tüm rakamlar toplandığında yaklaşık olarak 30 bin TL’yi bulan bir hibe kredi imkanı, hayvancılık alanında faaliyet göstermek isteyenlere sunuluyor.
KOSGEB Hayvancılık Hibe Kredi Şartları Neler?
Gelelim hibe şartlarına. KOSGEB Hibe Kredi ile besi çiftliği kurma için şartları, iki kategoride değerlendiriliyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için farklı şartlar gerekiyor.
Büyükbaş hayvancılık ile uğraşmak isteyenler için hibe kredisi şartları:
- Türkvet’e kayıtlı büyükbaş hayvanların olması.
- Dişi büyükbaş hayvanların en az bir kez doğum yapmış olması
- Büyükbaş hayvanların 3 yaşından büyük olmaması (mandalar için yaş sınırı 4’tür.)
- Büyükbaş hayvanların cinsinin holstein siyah, holstein alaca, huttabrownsiwis, simenta ya da jersey olması
Küçükbaş hayvancılık ile uğraşmak isteyenler için hibe kredisi şartları:
- En az 100 adet küçükbaş hayvan alınması.
- Alınacak hayvanların mevcut sistemde en az 3 aydır kayıtlı olması
- Küçükbaş hayvanların erkek olması4alınacak küçükbaş hayvanların en az 6 aylık olması